De makkelijkste manier om elektriciteit op te wekken op kleine schaal is uit zonlicht. De zon schijnt overal en is makkelijk te oogsten en om te zetten in elektriciteit door middel van zonnepanelen. Oftwel photovoltaïsche cellen, pv-cellen, zoals ze in de meeste talen genoemd worden.

Er zijn allerlei opties, maar de nieuwste systemen zijn verreweg het efficiëntst en zodoende de slimste investering. Het vermogen van een pv-paneel wordt gemeten in Wattpiek (Wp), in Nederland geldt als vuistregel dat één wattpiek een opbrengst heeft van gemiddeld 0,88 kilowattuur stroom per jaar. Commercieel geproduceerde zonnecellen hebben momenteel een rendement van tussen de 6% tot 16%. Amorf silicium zonnepanelen (dunne film) hebben een rendement van tussen de 6% tot 8%, mono-kristallijne zonnepanelen geven 15% á 16%, poly-kristallijne zonnepanelen geven een rendement van circa 14% en van panelen met cilindrische cellen is nog weinig bekend over het rendement.  Het verschil in rendement betekend simpelweg dat voor eenzelfde opbrengst je soms een tot wel twee keer zo groot paneel nodig hebt. Wel hebben amorf silicium en cilindrische cellen een hogere opbrengst uit diffuus licht, hoeveel precies is nog onduidelijk.

Er is een belangrijk verschil tussen autonome systemen en op het net aangesloten systemen. De prijs en milieubelasting van autonome systemen is hoger omdat er voor de opslag van de energie accu’s nodig zijn. Volgens mileucentraal komt dit neer op €3,- per Wp voor op het net aangesloten systemen en €8,- per Wp voor autonome systemen inclusief accu’s. Over de extra milieubelasting valt te twisten omdat ook bij net aangesloten systemen ergens in het net de elektriciteit opgeslagen moet worden.

Een andere vraag over de milieubelasting is natuurlijk de verhouding tussen de energie die nodig is voor productie van zonnepanelen en die ze tijdens hun levensduur opleveren. Hierover is in 2008 onderzoek gedaan, dat door het Belgische Lowtech Magazine wordt toegelicht. Conclusie is dat zonnepanelen zeker niet energieneutraal zijn, maar toch wel de meest energie efficiënte optie.

Mijn huidige energie gebruik is bijvoorbeeld 3MWh per jaar, dus  een autonoom pv-systeem van ongeveer 3400 Wp zou genoeg moeten zijn. Het gros van de pv-panelen heeft een opbrengst van rond 200Wp, er zouden dus 17 (!) panelen nodig zijn.

Op deze pagina een overzicht van de mogelijkheden.

Nu alvast lukraak wat links:
http://www.ghsolar.be/NL/producten.htm
http://www.soltech.be/item.php?itemno=135_182&lang=NL
http://www.koramic.com/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/WBArticle/ArticleStandard05&cid=1234508016453&sl=kor_be_home_nl&lpi=1203358335264
http://www.eternit.be/BENL/site/dakproduct-detail.aspx?vPK=6&k=6
http://www.yourglass.com/agc-glass-europe/be/nl/photovoltaics/glasstronics/sunewat-l/sunewat-l/product_description.html
http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/index.php/faq-menu
http://www.solar-net.nl/zonnepanelen/Zonnepanelen-pakket-540wp-48-Volt-+-230-Volt-p-16143.html
http://www.zonstraal.net/batterij/Batterij%20laden.htm
http://www.zonstraal.nl/batterij.htm
http://www.internetwebshop.nl/