De schuur vertoonde lekkage, dus op deze eerste herfstdag besloten we het dak te vervangen. Alle pannen eraf, panlatten losmaken en 25 jaar oud landbouwplastic weghalen. Er kwam een ware muizen-wereld onder vandaan, hele gangenstelsels gebouwd in ingezakte oude glaswol met zaden, blaadjes en stof uit de omgeving van de schuur.

glaswol dak

Na enig delibereren tijdens de lunch en enkele telefoontjes naar lokale bouwmarkten bleek het á la minute verkrijgen van ecologisch isolatiemateriaal (zoals isovlas, hempvlax, doschawol, pavatex op het platteland na genoeg onmogelijk. Maargoed, als het dak toch open ligt, is het zonde om het niet meteen goed aan te pakken. Marktplaats boot een overdaad aan pur en pir-platen, maar de logistieke organisatie zagen wij op de korte termijn ook niet zitten.

schapenwol close-up zakken wol

Bij het terugvinden van een plastic zak oude schapenwol realiseerde we ons dat verder zoeken niet nodig was; we konden simpelweg gebruik maken van ‘hetgeen reeds aanwezig was’. Sinds het begin van de zomer stond op de zolder van de schuur één zak wol per geschoren schaap te wachten op een nuttige bestemming. En in de zomermaanden was geen muis op het idee gekomen in de schapenwol een nest te bouwen, wat ons een duidelijk voordeel leek. Blijkbaar heeft een dak met glaswol toch de voorkeur.

schapenwol aanbrengen

verschil glaswol en schapenwol

het verschil tussen glaswol en schapenwol is pas duidelijk als je het naast elkaar ziet

v.l.n.r. Sneeuwwit het kleine Friese melkschaap, Monny het Merinoschaap en Bolino het 'rijst-met-krenten' schaap

v.l.n.r. Sneeuwwit het kleine Friese melkschaap, Monny het Merinoschaap en Bolino het ‘rijst-met-krenten’ schaap

Er was geen reden om de oude glaswol weg te gooien, dus hebben we het wat ‘opgefluft’ en de gaten en dalen opgevuld met schapenwol. Met de flauwe hellingshoek (25°) zal de wol niet snel uitzakken, bovendien houdt de oude glaswol de losse schapenwol aardig op z’n plek. Vijf schapenvachten verder waren alle zeven banen van 3m lengte in het dak weer goed gevuld met een warme deken. Alleen al door de prettige verwerking, de heerlijke geur en onze zachte met wolvet behandelde handen waren wij zeer content. Mocht het de isolatiewaarde van het dak ten goede zijn gekomen, is dat helemaal mooi.

woldak afdekken met underlayment

alle randen zijn rondom dichtgezet met plankjes tegen de dak minnende muis

alle randen zijn rondom dichtgezet met plankjes tegen de dak minnende muis

Ondanks de verwachte muis-werende werking van verse schapenwol, hebben we alle banen van het dak hermetisch afgesloten met dikke kantplanken. Er zal heus een muis zijn die zijn weg weer weet te vinden, maar we geven ze graag een uitdaging. Tenslotte het dak weer afgedekt met nieuwe 6mm underlayment platen, dampopen bouwfolie, panlatten en oude holle pannen en het kan er hopelijk weer 25 jaar tegen.

dak renovatie met dampopen folie en panlatten holle pannen dekken het dak is weer dicht