Het lijkt zo normaal om met je ontlasting een paar liter water mee te spoelen (variërend van 4 tot 10 L). Maar dat hoeft helemaal niet, sterker nog, door een watervrij toilet te gebruiken kun je de ontlasting juist benutten!
Er zijn allerlei voorbeelden van compost toiletten bekend, hier een greep:

Loowatt

Een fantastisch idee, namelijk een toilet gemaakt van geperste poep. Om de ontlasting geurvrij op te slaan wordt alles gesealed in een composteerbare zak. De totale inhoud (en zelfs het toilet) kan in een bio-digester omgezet worden in biogas CH4, CO2 en H2O.

Op het moment wordt er alleen nog een toilet van kunststof gemaakt, of deze al te koop is wordt mij niet duidelijk.

Voor meer info kun je het filmpje van de bedenkster Virginia Gardiner bekijken. (zelfs als je niet geïnteresseerd bent in het toilet is het een aanrader omdat het zo heerlijk positief is en je blij maakt :)

Nonolet

Hét voorbeeld uit Nederland, van de Twaalf Ambachten. Een simpel toilet waarbij poep en plas gescheiden wordt. De poep wordt bedekt door papieren doekjes waardoor er geen geur vrij komt. De plas wordt in een tankje opgeslagen en de lucht wordt naar buiten geblazen met een kleine ventilator en eventueel gefilterd met een koolstoffilter. Door het scheiden is het mogelijk de poep te composteren en de plas via een helofytenfilter te reinigen tot schoon water.

Het nonolet is te koop in verschillende varianten, o.a. via de webshop van de Twaalf Ambachten

Precieze informatie over de werking en de voordelen staat ook op de website van de bedenker Sietz Leeflang goed uitgelegd.