Er valt vanalles te meten aan het verplaatsbare huis, maar de temperatuur is voor veel onderdelen belangrijk. Zo mogen pv-panelen niet te warm worden, is het handig om de opbrengst van de zonnecollectoren te weten en ben ik natuurlijk benieuwd naar de warmte die door de composthoop wordt geproduceerd. Voor het gemak is het ook handig om één en ander te regelen met een thermostaat. Daarom een zoektocht naar thermometers en gerelateerde producten.

Er bestaan allerlei types thermometers, grofweg zijn ze onderverdeeld in twee groepen. Thermometers waarbij de uitzetting van een materiaal wordt weergegeven en thermometers die het verschil tussen twee materialen weergeven.

Compost thermometers

Voor het meten van de temperatuur binnen in een composthoop is een steekthermometer erg handig, een stevige roestvrijstalen staaf met in het puntje een sensor. Hiermee kun je gemakkelijk en snel op elke plek in een composthoop meten hoe warm het is. Een andere methode is het aanbrengen van elektronische temperatuursensoren op enkele vaste plaatsen in de compost. Dit is handig voor als het verplaatsbare huis op de composthoop staat en je niet meer gemakkelijk bij de compost kunt komen. Tenslotte kan ook de temperatuur worden gemeten van het water dat door de leidingen in de composthoop stroomt, dit geeft geen precieze temperatuur, maar eerder een gemiddelde van de warmte die wordt afgegeven door de omringende compost.

Steekthermomethers
Er zijn veel soorten steekthermometers verkrijgbaar.
Reotemp uit de VS heeft een simpele bimetaal thermometer speciaal voor kleine composthopen in de achtertuin van $29,- (€20,-) met een lengte van 20″ (508mm). Ze hebben overigens een complete range van meetapperatuur voor composteerders, waaronder professionele en prijzige lange steekthermometers.
Service-Handel-Verkauf (!?) uit Duitsland biedt via yatego.com een range thermometers aan, met enkele geschikte steekthermometers tussen 50 en 450mm lengte voor prijzen tot €20,- dus erg goedkoop (of dat een goede eigenschap is valt te betwijfelen natuurlijk).
Hetzelfde bedrijf heeft ook lange (1-1,5m) capillairthermometers van €13,- die al dan niet met een beschermende huls in de composthoop gestoken kunnen worden.
Pinearts Import Holland uit Roden heeft een digitale steekthermometer van €30,- met een lang krulsnoer eraan en een steker van ongeveer 150mm.
Via marktplaats.nl kom je ook allerlei thermometers tegen, echter weinig lange steekthermometers.
Mountain Trading uit Andelst koopt restpartijen van installateurs op, met o.a. een capillairevaillant cv-thermometer voor €20,- met een snoer van 550mm. Die ben ik maar even gaan kopen omdat het in de buurt is. Toen bleek dat ze ook nog allerlei andere thermometers hadden die niet op marktplaats staan, waaronder een 250mm lange bimetaal steek thermometer van €20,- (en ook nog allerlei ander cv-materiaal en vloerverwarmingspompen). De thermometers functioneren prima, maar zijn aan de korte kant voor in een composthoop.

Later hier meer over andere thermometers, zoals deze handige douchethermometer voor tussen de leiding in. Goed te combineren met een Frank doorstroom watermeter van Wildkamp die laat zien hoeveel water er wordt gebruikt.

Pinearts heeft overigens nog allerlei andere meetapparatuur voor lage prijzen.