Follow Us

Copyright 2014 Brand Exponents All Rights Reserved

Exclusieve schutting met bijzondere patronen

 

IMG_20140628_200539Afgelopen weekend heeft studio Content de laatste hand gelegd aan een nieuwe schutting voor een achtertuin in Delft naar ontwerp van Laura Rosen Jacobson.

De schutting bestaat uit een paar honderd losse plankjes. Allemaal van tweedehands resthout gezaagd in vierkanten van 21x21cm en 30x30cm.

 

IMG_20140627_143319

Door verschillende houtsoorten te overlappen ontstaan een aantal patronen (zoals de achtpuntige ster) die kenmerkend zijn voor de islamitische architectuur waar Laura onderzoek naar heeft gedaan.

IMG_20140628_105713

Een leuk detail: de deur is nagenoeg onzichtbaar als ie gesloten is; de handgreep bestaat uit de plankjes waar de schutting van gemaakt is.

IMG_20140628_200413

 

Aan de buitenkant geeft alleen het huisnummer een indicatie.

Aan de buitenkant van de schutting is alleen het huisnummer zichtbaar.

Aan de buitenkant van de schutting is alleen het huisnummer zichtbaar.

 

Over een tijdje zal het hout van de schutting vergrijzen en zullen de patronen veranderen onder  invloed van zon, wind en regen.

Door de afstand tussen de plankjes kan het hout goed ventileren en -niet onbelangrijk- kunnen de planten er tussendoor groeien, wat de opdrachtgever erg leuk vindt.

Een exclusieve en originele schutting!

Een exclusieve en originele schutting!

 

Wilt u ook zo’n exclusief, zelf ontworpen schutting? Neem contact met ons op.


Bed voor Filip

De ouders van Filip vroegen studio Content om een bijzonder bed. In de stijl van een ‘boomhut’ en als hoogslaper met nuttig te gebruiken ruimte onder het bed; ruime kastjes en een extra logeerbed in een lade. Samen met meubelmakers Job Middelhoek en Cornelis van Wieren hebben we een modulair bedmeubel gemaakt.

Als Filip te groot wordt voor een boomhut bed, kan het bovenste deel van het bed afgehaald worden en los gebruikt worden als speelhuisje voor zijn jongere broertje. En wanneer Filip 12 jaar wordt kunnen de kastjes en het logeerbed onder de hoogslaper uit zodat het een normaal bed wordt.

IMG_20140612_153412_1 800px

IMG_20140701_152101_1 800px IMG_20140701_151936_1 800px


Treeshack hergebruikt

kinderboerderij De Kooi

Op kinderboerderij De Kooi in Rotterdam is door Leidse studenten de Treeshack weer opgebouwd. Oorspronkelijk is dit populieren houten paviljoen door studio Content ontworpen en i.s.m. stichting Treehouse gebouwd voor studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Toen de verbouwing van de campus ook het laatste stukje groene buitenruimte overnam is het paviljoen afgebroken en verplaatst.

Het is ontzettend leuk te zien dat de bomen van de Treeshack zo weer een derde leven krijgen. Eerst als groenvoorziening op de campus, toen als paviljoen op diezelfde campus en nu als buitenkeuken in een biologische tuin.

Treeshack binnenkant

Zelfs de tafels van Nils Verweij zijn mee verhuist en worden gebruik in de buitenkeuken en workshopruimte

Zelfs de tafels van Nils Verweij zijn mee verhuist en worden gebruik in de buitenkeuken en workshopruimte

De boomstammen liepen al uit op de campus, maar ze leven na de verhuizing nog steeds: vol met paddestoelen

De boomstammen liepen al uit op de campus, maar ze leven na de verhuizing nog steeds: vol met paddestoelen


mobiele composthoop en restmaterialen opslag

Het strand van Belcum Beach in Breda is deze zomer slechts voor de helft aangelegd. Daarom stond studio Content vooralsnog een stukje verderop in de leegte van het oude industrieterrein. De directe omgeving werd nog niet gebruikt, behalve dan door de woekerende bramen die elke kier in het asfalt vinden. Maar daar komt nu verandering in.

proberen en aanpassen, pallet-bouw zonder te zagen

Rondom de studio wordt een workshop plein gebouwd met andere containers en een opslagplek voor verzamelde restmaterialen. De afgelopen dagen zijn we begonnen met de eerste delen. Restmateriaal bouw pur-sang, zonder zaag, slechts gewapend met twee schroeftollen, je door het materiaal laten leiden en het gebruiken in z’n oorspronkelijke vorm. Een opslag van 12m lang (een soort houten container) en een mobiele composthoop (want als het composttoilet vol is, moet het ook ergens heen).

Een schuin dak? Geen probleem met deze kant-en-klare schuine plaatmateriaal pallets


Een doorkijkje langs de nieuwe restmaterialen opslag naar het toekomstige workshop terrein.


Na het harde werk een welverdiende maaltijd, natuurlijk uit de keuken van studio Content.


Het duurt even, maar met al dat eten komt het moment altijd: een volle bak compost.


Een nieuwe verplaatsbare composthoop van pallets, met regendakje.



De nu nog lege composthoop kan gevuld worden met de toiletinhoud en groenafval.


opening Belcrum Beach

Vrijdag 3 mei is Belcrum Beach in Breda officieel geopend. Het paviljoen dat door studio Content in samenwerking met stichting Braak is ontworpen werd voor het eerst gebruikt. Met in totaal zo’n 500 bezoekers en naar schatting 350 in het aansluitende weekend was het een vliegende start voor het nieuwe stadsstrand van Breda.

De hele zomer blijf studio Content nog betrokken bij het project en wordt er onder meer gewerkt aan het realiseren van waterloze toiletblokken, moestuinen, waterfiltering en compostering.

Momenteel is Belcrum Beach dagelijks geopend van woensdag t/m zondag van 10 tot 22 uur. Meer informatie: www.belcrumbeach.nl


De Bende van Rotterdam aan de spangesekade

studio Content is van 21 november 2012 tot 21 maart 2013 te vinden tegenover spangesekade 162 in Rotterdam. Aan de Schie, tussen de binnenstad en Delfshaven staat een groot gebouw met portiekwoningen en aan de kade garageboxen.
De Bende, een collectief van jonge ontwerpers, maakt met restmaterialen van bouwplaatsen in de omgeving meubels, interieurs en architectuur voor lokale bewoners. Ze zijn opgericht door Bas van den Berg en René Boonekamp van stichting Treehouse.
In samenwerking met hen werk ik mee aan verschillende kleine projecten in Rotterdam.


De ombouw

Een maand geleden, op 20 oktober is de container afgeleverd in Delft. De verf (wit met een grijze rand) was nog nat en het kostte nog moeite om de grote vrachtwagen netjes in de schiehal te parkeren. Maar zoals je hierboven kunt zien staat de container strak op zijn plaats, het lijkt wel een bioscoopscherm! De container is hier omgebouwd tot een wind- en waterdicht casco, dat gebruikt kan worden als verplaatsbaar kantoor.

Een stalen container ombouwen is een bijzonder tak van sport, maar het resultaat mag er zijn. Een aluminium schuifpui met dubbelglas aan elke kant, een echte keukendeur, een gelaste waterbak op het dak en de opslagtanks binnenin, de vloerverwarming in de vloer en aansluitpunten voor de waterfilters, de warmtewisselaar van de compost en de zonnecollectoren. Er was veel te doen in korte tijd; 26 november was de container gereed voor transport.

Veel onderdelen die de container tot een volwaardig kantoor (of zelfs huis) maken, werden nog niet gedaan in de loods van de schiehal. De ramen in de zijkant ga ik pas maken nadat de studio een tijdje is gebruikt, om te ontdekken wat de handigste plaats is. Een groot deel van het waterfiltersysteem, waaronder het helofytenfilter wordt pas in de lente geïnstalleerd zodat het goed kan groeien. Vrijwel alle meubels en inrichting komen pas in de studio wanneer ze nodig zijn, dan blijft de ruimte vrij om makkelijk te werken. De technische installatie op het dak wordt pas gemonteerd op de eerste locatie, zodat de apparatuur beschermd is tijdens transport.

Natuurlijk kon ik veel dingen niet alleen, gelukkig heb ik veel hulp gekregen!


Container Casco

Voor het casco van een verplaatsbaar huis heb ik een aantal uitgangspunten:

  • Compact (maximaal 2,55m breed en 3,0m hoog, i.v.m. transport)
  • Rigide (een stevig frame, in één keer op te pakken en te plaatsen)
  • Waterdicht (met name de bodem moet geheel gesloten zijn)
  • Geïsoleerd (zodat de temperatuur goed geregeld kan worden)
  • Degelijk (investeren in materialen die lange tijd mee gaan)
  • Strak (een technisch en modern uiterlijk)

Een zeecontainer voldoet aan al deze eisen en is ook nog gemakkelijk en betaalbaar verkrijgbaar. Er is al veel zogenaamde ‘container architectuur‘ gemaakt, dus origineel is het niet, maar in elk geval een bewezen techniek.


Containers zijn er in allerlei soorten en maten. Meestal in lengtes van 10, 20, 30, 40 en 45ft (3, 6, 9, 12 en 13,5m) en de standaard breedte van 8′ (2,4m) en hoogte van 8’6″ (2,6m). Steeds vaker zie je palletwide containers met een breedte van 8’6″ (2,6m) en highcube containers met een hoogte van 9’6″ (2,9m). Een uitgebreid overzicht van beschikbare maten kun je als .pdf downloaden van Shortsea.

 
In de transportwereld wordt voor het vervoer van voedsel veel gebruik gemaakt van reefers, dit zijn containers met een ingebouwde diepvriesinstallatie. Deze containers zijn zeer goed geïsoleerd en doorgaans van roestvrij staal en aluminium. Een reefer heeft een speciale vloer met luchtkanalen voor goede circulatie van de koele lucht wanneer de container vol met spullen geladen is. Als de koelinstallatie kapot gaat, worden de containers regelmatig afgedankt. Zonder koelinstallatie zijn ze echter nog heel goed geschikt als geïsoleerde opslag, of zelfs als kantoor of woning.

Gedetailleerde informatie over alle types en maten containers is te vinden in het Duitse container handbuch.

Enkele aanbieders van zeecontainers (vooral in Rotterdam) zijn: Balktrade, Alconet, Handico, Caru, Izelaar en Brinkbox. Een 40ft reefer staat bij de laatste te koop met buiten- en binnenmaten erbij vermeld.

Voor tussen €3000,- en €4000,- worden 40ft reefers tweedehands verkocht, doorgaans zijn ze dan 10-15 jaar oud, maar vaak nog in goede staat.
Deze week heb ik enkele offertes aangevraagd, dus binnenkort kan ik preciezere informatie geven.

Een voorbeeld van een studio in een container met nette strakke detaillering is gemaakt door Poteet Architects. Chinese bedrijven bieden complete woon containers aan met alle installaties ingebouwd.

Om eens te kijken of alle functies om te wonen (slapen, wassen, koken en werken) passen in een container heb ik een plattegrond ontworpen. Een volledig huishouden voor één persoon past goed in een 40ft container van 30m2 (klik op de tekening voor een grotere versie).

Commentaar en suggesties op deze eerste plattegrond zijn van harte welkom natuurlijk.