Follow Us

Copyright 2014 Brand Exponents All Rights Reserved

advies voor de bewoners van Thedinghsweert

De aanwezigheid van studio Content op het landgoed Thedinghsweert is een wisselwerking. Naast de hulp en gezelligheid die ik krijg van bewoners kan ik ook iets teruggeven en bijdragen aan de woonvereniging.
Behalve praktische hulp bij allerlei klussen, maken sommige buren ook gebruik van mijn adviezen. Met een schat aan kennis over verantwoord en ecologisch bouwen ga ik op bezoek bij mensen en bespreek samen hun huis en woonwensen. Dat kan gaan over allerlei onderwerpen zoals warmte, licht, ventilatie, geluid en water. Het gesprek gaat vooral over de ervaringen die men zelf heeft met hun eigen woning, de bewoners kennen hun huis immers het beste.
Naar aanleiding van het bezoek komen doorgaans vanzelf enkele onderwerpen ter sprake waar bewoners iets mee zouden willen. Mijn advies kan dan resulteren in een inventarisatie van mogelijke verbeteringen, een lijst met informatie over beschikbare producten of leveranciers, of ontwerpwerk in de vorm van schetsen of tekeningen die gebruikt kunnen worden als eerste aanzet om een plan te bespreken. Natuurlijk kan ik ook praktische hulp geven bij de uitvoering als er iets verbouwd gaat worden.

Bij sommigen ben ik al langs geweest voor een snelle inventarisatie van hun huis, wie het leuk vindt kan een afspraak maken zodat ik ook daar nog langs kom.

Bijvoorbeeld bij Addie en Adrie kwam ter sprake dat er weinig natuurlijk licht valt op sommige plekken in huis. We bedachten al snel nieuwe oplossingen in de vorm van een daklicht of een extra tussenraam in het trappenhuis. Simpele oplossingen om in je achterhoofd te houden als je een keer gaat verbouwen. Ook kon er een mooie match gemaakt worden met de buren, Rinkse en Tibor, die op het moment de toekomstige babykamer aan het verbouwen zijn. Door nu meteen rekening te houden met de mogelijkheden voor geluidsisolatie kon de tussenwand met de slaapkamer direct geluidwerend worden gemaakt. Nadat we verschillende producten en leveranciers hebben besproken konden de buurmannen samen aan de slag om een voorzetwand te maken, waarbij ze weten op welke details gelet moet worden.

Natuurlijk is iedereen ook van harte welkom in studio Content om zelf te zien hoe die technische systemen nou werken en wat er daarvan mogelijk is voor je eigen huis.


Thedingsweert

In juli 2011 heb ik een pitch mogen geven bij de bewoners van landgoed Thedingsweert, vlakbij Tiel. Het plan is positief ontvangen en er is nagedacht hoe en waar het precies geplaatst kan worden. Op 15 augustus 2011 is in de ALV besloten dat Thedingsweert de eerste plaats wordt waar de verplaatsbare studio voor een half jaar neerstrijkt!


Voor wie het niet kent, mijn eerste indrukken. Thedingsweert is een woonvereniging van 18 huishoudens op het historische landgoed. Tezamen zorgen deze mensen voor het onderhoud van de gebouwen en het terrein. Er worden koeien, varkens, kippen, honden, poezen en zelfs bijen gehouden en in de moestuinen en boomgaarden wordt zelf voedsel verbouwd. Het is een heel prettige omgeving waarbij men voor elkaar klaar staat, heel gastvrij en prachtig natuurlijk.

In eerste instantie zou ik geen vergunning aanvragen bij de gemeente (op verzoek van Thedinghsweert). Nu heeft de bewonerscommissie de keus toch aan mij gelaten en wil ik daar graag gebruik van maken. Het lijkt me erg interessant om officiële goedkeuring te krijgen en wil daarvoor best nog even wachten en het risico lopen dat het niet goedgekeurd wordt. De plaatsing van de content studio is zodoende uitgesteld om eerst toestemming te krijgen van de gemeente. Ik ga tegelijkertijd toestemming vragen in Tiel én Rotterdam (voor volgende zomer) om te vergelijken welke mogelijkheden er zijn in de stad en op het platteland.

Natuurlijk betekend dat niet dat ik voorlopig nog niet kom meehelpen op Thedingsweert, integendeel, het is mijn bedoeling om de komende maanden zoveel mogelijk zaterdagen aanwezig te zijn voor advies en praktische hulp aan bewoners en het landgoed.

10 september 2011
Vandaag zijn Nicoline en ik langs geweest bij Thedingsweert om verder kennis te maken met bewoners en alvast de toekomstige plaats van de container te markeren. Iedereen kan dan zien waar het komt te staan en hoe groot het ongeveer wordt. Natuurlijk hebben we ook wat foto’s gemaakt om te laten zien hoe de plek eruit komt te zien.

‘S middags hebben we na een lekkere lunch bij Jos en Ellen nog een klein projectje opgepakt dat gedaan moest worden op het landgoed. Een bruggetje gemaakt van drie spoorbielzen was verzakt en de constructie eronder was deels aan vervanging toe. Heerlijk om even je handen uit de mouwen en in de modder te steken. Na 2 uur was het bruggetje weer opgehoogd en met degelijke balkjes en nieuwe palen klaar voor de komende jaren.